+31 73 523 32 32

info@vaa.com

a
VAA - Data Works
a
M

+31 73 523 32 32

info@vaa.com

ARTIKEL

Lokaal en plantaardig, VAA sluit zich aan bij de Bean Deal

Publicatiedatum: 01-02-2024 

INLEIDING

Een van dé manieren om duurzamer te leven is meer lokaal en meer plantaardig te eten. En dan peulvruchten: niet alleen lekker maar ook goed voor de bodem en biodiversiteit! VAA wil bijdragen aan een toekomstbestendige voedselketen waarin op een duurzame en rendabele manier voldoende voedsel wordt geproduceerd. Alle reden dus om ons aan te sluiten bij de Bean Deal, ofwel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Deze samenwerking van 56 instanties, waaronder de overheid, telers, verwerkers en cateraars, heeft als doel om, van peulvruchtzaadje tot bord, het aandeel plantaardig eiwit van Nederlandse bodem uit te breiden.

Renee

René
info@vaa.com
+31(0) 73 523 32 32

Vlinderbloemige, eiwitrijke planten, zoals peulen, linzen, bonen, erwten of soja, binden stikstof uit de lucht aan zich met speciale wortelknolletjes, en kunnen daarom op stikstofarme grond groeien zonder kunstmest. Zo dragen ze bij aan minder bemesting en verbeteren tegelijkertijd de bodem. Van oudsher worden in Nederland peulvruchten als kapucijners en bruine bonen gegeten, maar ook kikkererwten, kidneybonen en sojabonen winnen aan populariteit. Deze worden in het buitenland goedkoop maar vaak minder duurzaam verbouwd en mede daardoor is het voor Nederlandse akkerbouwers economisch minder aantrekkelijk om peulvruchten te verbouwen.

Met de Bean Deal wil Nederland minder afhankelijk worden van de import van eiwitrijke gewassen en meer zelfvoorzienend worden. Zo dragen we bij aan de vermindering van stikstofuitstoot, een betere bodem, meer biodiversiteit en een verrijking van ons voedingspatroon. Dit doet de Bean Deal door het financieel aantrekkelijker maken van het verbouwen van peulvruchten en het promoten van plantaardige eiwitten bij de consument. Maar ook met het stimuleren van vernieuwende producten en speciaal ontwikkelde gewassen voor het Nederlandse klimaat en bodem, want sommige peulvruchten zoals zwarte bonen en kikkererwten doen het hier niet zo goed.

Als betrokken speler in de Agrifood-sector met veel ervaring in duurzaamheid en innovatie is VAA de aangewezen kandidaat om de Bean Deal bij te staan. We sluiten ons daarom aan als aspirant-lid bij de 56 organisaties die de overeenkomst eerder tekenden op 14 juli 2022! VAA zal onze kennis en ervaring inzetten voor de monitoring van de doelen en het verzamelen van data zodat de effecten van de eiwittransitie op duurzaamheid en saldo inzichtelijk wordt. 

Benieuwd naar het Bean Deal initiatief? Klik hier op de link naar de website!

Referenties

Lees hoe wij organisaties hebben geholpen om databronnen binnen de voedselketen te ontsluiten en om te zetten in relevante inzichten en kengetallen.

10 veelgestelde vragen over data-integratie en - uitwisseling in de keten

Het verkrijgen van data uit de agri-food keten en het omgaan met complexe vragen over het gebruik, de betrouwbaarheid en de ontsluiting ervan is vaak uitdagend voor organisaties. Deze factsheet beantwoordt daarom de tien meest gestelde vragen over data-integratie in de keten.

De boeren dataruimte - Op weg naar de digitale boerderij

Partijen in de voedselketen moeten keuzes maken voor een duurzame en rendabele toekomst, waarbij slim datagebruik essentieel is om efficiënt en aan regelgeving te voldoen. In de whitepaper vertellen we je er alles over!

VAA Solutions Framework

Het Solutions Framework is de ruggengraat van onze data-oplossingen, die cohesie brengt en processen afstemt met standaard componenten.

Werkwijze

Bij VAA Data Works staan we bekend om onze passie voor innovatie en het vormgeven van de toekomst van data-oplossingen in de agrifoodsector.

Grip op duurzaamheid

Benieuwd hoe je jouw agri-food organisatie in de toekomst duurzaam maakt? Waar begin je en welke partijen in de keten heb je hiervoor nodig?