VAA - Data Works
a
ARTIKEL

Van wild idee naar getest prototype in minder dan een week met de VAA Design Sprint sessie

Publicatiedatum: 01-02-2024 

INLEIDING

Het is geen verrassing, in de agri en food zijn er vandaag de dag veel ontwikkelingen gaande. Deze ontwikkelingen vragen om innovatieve, unieke en creatieve oplossingen. Tijdens dat proces ben je, als het goed is, continu bezig met de (eind)gebruiker en zijn/haar behoeften, gebruiksvriendelijkheid en een relevante oplossing.

Het ontwerpen en bouwen van een eerste bruikbare versie duurt al gauw enkele maanden. Wat als dan blijkt dat dat niet de oplossing is voor het probleem? Eigenlijk wil je voor je begint je oplossing gevalideerd hebben met echte eindgebruikers, zowel huidige als potentiële. Dan is het tijd voor een VAA Data Works Design Sprint Sessie!

We nemen je graag mee hoe zo een sessie in zijn werk gaat.

Renee

René
info@vaa.com
+31(0) 73 523 32 32

Het doel

Tijdens een Design Sprint sessie kijk je met een frisse blik naar het kernprobleem, dit op basis van eerdere trajecten en ideeën én ontwikkel je nieuwe ideeën. Vervolgens werk je 1 of 2 van die ideeën uit in prototypes én worden deze getest met potentiële eindgebruikers. De design sprint is een ideale methodiek om een probleem af te kaderen en veel verschillende oplossingen te bedenken voor de gebruiker. Door verschillende ‘opdrachten’ focus je je op één doelgroep en één moment in hun klantreis. Ideaal gezien doe je dit in een groep van 5 tot 7 personen waarin allerlei relevante competenties vertegenwoordigd zijn, zoals UI/UX ontwerper, onderzoeker, product manager, developer en facilitator.

De Design Sprint heeft laten zien dat de methode echt toegevoegde waarde geeft voor het afstemmen van het product op de doelgroep, het onderbouwen van de waarde voor de doelgroep en de eerste stappen bepalen van het plan van aanpak.

De opzet

Het is belangrijk om te beseffen dat een Design Sprint begint vanuit een conceptueel startpunt. Wellicht heb je zelf ideeën van hoe de oplossing eruit moet komen te zien, maar kom je er tijdens een Design Sprint sessie achter dat dit helemaal niet zo belangrijk is als jij dacht. Zo kun je dus voorafgaand niet weten wat het eindresultaat gaat zijn. Wat je wel weet is dat de oplossing optimaal voldoet aan je eigen randvoorwaarden én de behoeften van je klant. Een Design Sprints doorloopt in een soort snelkookpan opzet 6 fasen: Begrijpen, Definiëren, Schetsen, Besluiten, Prototypen, Valideren. In deze 6 fasen wordt het vraagstuk eerst uitgebreid onderzocht en nader gedefinieerd tot een helder doel en duidelijke doelgroep. Vervolgens worden allerlei oplossingen geschetst, besproken en dan wordt gezamenlijk besloten welke (combinatie van) oplossingen verder uitgewerkt wordt tot een klikbaar prototype. Uiteindelijk wordt het visuele prototype uitgebreid getest:

  • met de beoogde gebruikers (de doelgroep)
  • door hen hardop denkend het prototype zelf te laten gebruiken
  • en daarbij open vragen te stellen zodat antwoorden niet gestuurd worden

VAA en Design Sprint

Vaak neemt een design sprint sessie ongeveer 5 dagen in beslag.. Deze dagen bestaan uit intensief samenwerking, gevolgd door prototypes ontwikkeling (2 dagen), waarbij de rest van de teamleden ad hoc beschikbaar waren voor input. Tenslotte nemen de gebruikerstests ook een dag in beslag. Die sessies leren je heel veel over wat de klant wil.

Met een groep van 5 tot 7 personen kan het plannen van een geschikt moment voor een volle week sprinten soms uitdagend zijn. Maar met de werkwijze/flexibiliteit die het door ons toegepaste concept , is de Design Sprint sessie ook voor organisaties met een drukke agenda mogelijk. Door een deel van de activiteiten online in te vullen, leggen ze veel minder beslag op drukke agenda’s.

Wanneer Design Sprint overwegen?

Lukt het niet om het management te overtuigen van het nut en de noodzaak van je concept, of wil je valideren dat je concept leid tot de juiste oplossing? Dan is een Design Sprint Sessie met VAA Data Works wellicht dé manier om je doelen te bereiken. Die levert je immers alle benodigde inzicht om doelgericht en gevalideerd een product te gaan bouwen.

Hebben we je nog niet helemaal overtuigd? Deelnemers van de Design Sprint deelde hun indrukken en de door hun ervaren voordelen:

  • Op een snelle en goedkope manier een product ontwikkelen (5 dagen in plaats van maanden)
  • Goedkoop; je bouwt niet eerst een product of MVP maar test met een mock/prototype
  • Betrouwbaar; je valideert grondig, met echte eindgebruikers
  • Een vliegende start; direct beeld van eerstvolgende stappen
  • Focus gevend; je concentreert je op 1 pijnpunt van de klant
  • Een idee toetsen aan de werkelijkheid (valideren met echte eindgebruikers)
  • Strategische besluiten voorbereiden

    Wil je meer informatie over de VAA Data Works Design Sprint Sessie? Neem dan contact op via het contactformulier!

    Referenties

    Lees hoe wij organisaties hebben geholpen om databronnen binnen de voedselketen te ontsluiten en om te zetten in relevante inzichten en kengetallen.

    10 veelgestelde vragen over data-integratie en - uitwisseling in de keten

    Het verkrijgen van data uit de agri-food keten en het omgaan met complexe vragen over het gebruik, de betrouwbaarheid en de ontsluiting ervan is vaak uitdagend voor organisaties. Deze factsheet beantwoordt daarom de tien meest gestelde vragen over data-integratie in de keten.

    De boeren dataruimte - Op weg naar de digitale boerderij

    Partijen in de voedselketen moeten keuzes maken voor een duurzame en rendabele toekomst, waarbij slim datagebruik essentieel is om efficiënt en aan regelgeving te voldoen. In de whitepaper vertellen we je er alles over!

    VAA Solutions Framework

    Het Solutions Framework is de ruggengraat van onze data-oplossingen, die cohesie brengt en processen afstemt met standaard componenten.

    Werkwijze

    Bij VAA Data Works staan we bekend om onze passie voor innovatie en het vormgeven van de toekomst van data-oplossingen in de agrifoodsector.

    Grip op duurzaamheid

    Benieuwd hoe je jouw agri-food organisatie in de toekomst duurzaam maakt? Waar begin je en welke partijen in de keten heb je hiervoor nodig?