Hoe kun je veilig data uitwisselen in de Agri & Food?

In de dynamische wereld van Agri & Food is data een waardevol bezit geworden. Van persoonsgegevens tot concurrentiegevoelige informatie en bedrijfsinformatie. De waarde van gevoelige data kan variëren, maar één ding is zeker: het moet goed beschermd worden. In deze blog bespreken we wat gevoelige data precies is, en belangrijker nog, hoe je het veilig kunt delen.

Wat is gevoelige data?

Geen enkel bedrijf is hetzelfde, en dat geldt ook voor wat als gevoelige data wordt bestempeld. Het is daarom van belang om intern duidelijke afspraken te maken over welke informatie binnen jouw organisatie als gevoelig wordt beschouwd. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van gevoelige data:

  • Persoonsgegevens Dit omvat informatie over individuele klanten, medewerkers en partners, zoals namen, adressen, en financiële gegevens.
  • Concurrentiegevoelige data Denk aan productontwerpen, prijsstrategieën en marktonderzoeksresultaten die je concurrenten een voorsprong kunnen geven.
  • Bedrijfsinformatie Dit kan variëren van financiële rapporten tot interne processen en andere geheimen waarvan je niet wilt dat die naar buiten gelekt worden.

Wat zijn de risico’s?

Het niet veilig delen van gevoelige data kan behoorlijke risico's met zich meebrengen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende zorgen:

  • Privacyschending Het lekken van persoonsgegevens kan leiden tot boetes en aantasting van de reputatie van je bedrijf.
  • Concurrentievoordeel verliezen Als je concurrenten toegang krijgen tot je gevoelige bedrijfsinformatie, kunnen ze met jouw kennis een voordeel behalen in de markt.
  • Ransomware Cybercriminelen kunnen proberen je gegevens te gijzelen en losgeld te eisen voor de ontsleuteling ervan.
  • Overtreding van regels en wetgeving Het niet naleven van de wetten en voorschriften met betrekking tot gegevensbescherming kan leiden tot juridische problemen en financiële sancties.

Hoe moet je gevoelige data niet delen?

Om deze risico's te vermijden, zijn er bepaalde methoden die je absoluut moet vermijden bij het delen van gevoelige data.

  • Via mail E-mail is vaak niet voldoende beveiligd voor het delen van gevoelige informatie. Het kan daardoor gemakkelijk onderschept worden door kwaadwillende partijen.
  • Via onbeveiligde verbindingen Het gebruik van onbeveiligde verbindingen, zoals FTP, kan ook leiden tot het lekken van gevoelige data.

Hoe kun je gevoelige data wel delen?

Het goede nieuws is dat er ook veilige manieren zijn om gevoelige data te delen, maar de zwakste schakel is nog steeds de mens. Zorg er daarom voor dat werknemers goed getraind zijn in het omgaan met data en definieer wat als gevoelige data wordt beschouwd. Stel daarbij duidelijke richtlijnen op voor het omgaan en delen van deze data.

Geavanceerde software is een goede manier om veilig gegevens uit te wisselen. Dit stelt je in staat om op een veilige manier informatie te delen tussen alle schakels in de voedselproductieketen en deze naadloos met elkaar te verbinden.

Hoe kun je veilige software ontwikkelen om data uit te wisselen?

Voor veel software geldt dat er al een standaard beschikbaar is, maar het lastige is vaak om dit binnen jouw organisatie te laten passen. Zoals gezegd is elk bedrijf anders. Daarom zullen ook de behoeften, afspraken en de datavorm bij elk bedrijf anders zijn. Om de juiste software daardoor goed te laten aansluiten op je organisatie, is er altijd een bepaalde vorm van maatwerk nodig. 

Om ervoor te zorgen dat je software veilig is, en je dus data kunt uitwisselen op een veilige manier, integreren we bij VAA veiligheid al bij de ontwikkeling. Dit doen we in 3 fases:

1. Ontwerp

In de ontwerpfase staat veiligheid bij ons al voorop. Zo zorgen we voor een veilige infrastructuur, gebruiken we sterke encryptiemethoden, implementeren we beveiligingsprincipes zoals het 'least-privilege'- en/of 'defence in depth'-principe, en kiezen we voor de clouddiensten van Azure. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat je goed beveiligd bent tegen externe bedreigingen en zodat onbevoegden geen toegang hebben tot je gevoelige data.

2. Bouw

Voordat we beginnen met bouwen stellen we duidelijke acceptatiecriteria op om te bepalen wanneer de software gereed is voor lancering. Daarna werken we in SCRUM-teams, waarbij we regelmatig de geschreven code controleren en code-analyses uitvoeren om kwetsbaarheden vroegtijdig op te sporen en te corrigeren. Zo wordt bij elke stap van de ontwikkeling de code zorgvuldig gecontroleerd en geëvalueerd.

3. Hosting & beheer

De hosting en het beheer van je software is van vitaal belang voor de veiligheid en prestaties. Bij VAA nemen we dat graag uit handen, zodat jij je kunt blijven concentreren op je core-business.

Als deel van onze hosting en beheerdiensten voeren we regelmatig beveiligingsaudits uit om potentiële zwakke punten in de software te identificeren en op te lossen, en stellen we een incident response plan op. Daarnaast monitoren we de beschikbaarheid van je systeem, zodat het te allen tijde operationeel is, en staat onze servicedesk altijd voor je paraat om snel te reageren op gebruikersproblemen en incidenten.

Hoe kan VAA je helpen?

Al 35 jaar fungeren we als de verbindende factor tussen innovatieve datatoepassingen en agrifood. Bij VAA begrijpen we het belang van veilig data kunnen uitwisselen binnen de Agri & Food sector. Daarom weten wij ook als geen ander hoe je hier veilige software voor kunt ontwikkelen. Wij voeren dan ook alle bovenstaande vereisten aan veilige software ontwikkeling toe.Neem contact op

 

Heeft jouw organisatie ondersteuning en advies nodig bij het veilig uitwisselen van data? Neem dan gerust contact op met een van onze experts via +31 73 523 32 32 of info@vaa.com


We staan klaar om je te helpen bij jouw uitdagingen in de snel veranderende digitale wereld van de agrifoodindustrie.

Hoe kun je veilig data uitwisselen in de Agri & Food?

 

 

Samen verder denken in mogelijkheden, of klaar om uw data te ontsluiten?

Neem contact op
Neem contact op
Back to top